Bel ons op 040 - 2018269

COVID-19 Revalidatie

COVID-19-REVALIDATIE BIJ PRAKTIJK DOMMELEN

Een besmetting met het coronavirus kan een grote impact hebben op je dagelijks functioneren. Klachten als vermoeidheid, spierpijn, ademhalingsproblemen, een verminderde conditie, angst of moeite om te gaan bewegen en of sporten komen na een besmetting regelmatig voor.

VOOR WIE?

Praktijk Dommelen is gespecialiseerd in het behandelen van mensen die na een besmetting met het coronavirus thuis in quarantaine hebben doorgebracht, uit het ziekenhuis of van de intensive care komen.

Als je flink ziek bent geweest door een virus zoals het coronavirus, kost het tijd om te herstellen. Na het ziek zijn door het coronavirus kunnen mensen weken tot maanden meer moe zijn dan normaal. Die vermoeidheid kan invloed hebben op je hele functioneren. Ook op je denkvermogen: als de batterij leeg is, is het moeilijker om je te concentreren en werkt je geheugen wat minder goed. Is iemand door het coronavirus op de IC beland, dan is de kans op vermoeidheid nog groter. Want onder mensen die op de IC gelegen hebben, komen klachten als snel vermoeid zijn en concentratieproblemen veel voor. Ze hebben veel spiermassa verloren en hun conditie is verslechterd. Het lijkt er overigens op dat de vermoeidheid die mensen na een besmetting met het coronavirus ervaren, niet veel verschilt van iemand die om een andere reden op de IC heeft gelegen.

DE BEHANDELING

De fysiotherapeutische behandeling bestaat uit een training die vooral gericht is op verbetering van longfunctie, kracht van ademhalingsspieren, opbouwen van algehele conditie, en het terugwinnen van vaak verloren spiermassa. De training wordt op de individuele situatie van de patiënt afgestemd en aangepast aan de behoefte van het individu. De ervaring leert ons inmiddels dat verschillen tussen COVID-19-patiënten groot zijn! Er zijn patiënten die binnen enkele behandelingen vooruitgang boeken, maar ook die pas na enkele weken een stap verder komen. Daarom gaan we samen zoeken naar de beste weg om weer te kunnen functioneren op het niveau van voor het ziek worden.

Om te herstellen en in je leven weer te kunnen doen wat je graag wilt, zijn vier dingen belangrijk: voldoende bewegen, gezonde voeding, een goede energieverdeling én de manier waarop je met je situatie omgaat. Hoeveel geduld heb je, kun je je grenzen bewaken, lukt het om te verwerken wat er allemaal is gebeurd, maak je je veel zorgen over je herstel of over andere zaken?

MULTIDISCIPLINAIRE SAMENWERKING

De een heeft in het herstelproces geen hulp nodig, de ander kan wel wat ondersteuning gebruiken, bijvoorbeeld van een diëtist of fysiotherapeut. Praktijk Dommelen heeft therapeuten die opgeleid zijn in begeleiding van het herstel na een besmetting met het coronavirus. Daarnaast werkt Praktijk Dommelen samen met een diëtiste, logopediste en ergotherapeut. Daar waar nodig worden deze disciplines in overleg met je huisarts of behandelend specialist ingeschakeld. De COVID-19-revalidatie wordt op verwijzing vergoed uit de basisverzekering.

Diana van Beek en Hanneke Koopman zijn bij Praktijk Dommelen gespecialiseerd in de COVID- revalidatie.

Voor meer informatie of aanmelding neem contact op met Praktijk Dommelen via 040 – 2018269, info@praktijkdommelen.nl of het berichtenformulier.