Bent u bang om te vallen of valt u wel eens?

Zowel binnen- als buitenshuis zijn er veel situaties waarbij u lelijk kunt vallen. Vervelende scheve stoeptegels, natte bladeren in het bos of een lastige trap zijn herkenbare situaties waarbij je kunt struikelen of uitglijden, met alle vervelende gevolgen van dien. Uit onderzoek blijkt dat senioren meer risico lopen om te vallen dan jongeren. Per jaar belanden ongeveer 50.000 mensen met een botbreuk op de spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Daarnaast worden veel mensen na een val angstiger om te bewegen. Ze gaan hun activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechterd.

Het Vallen Verleden Tijd programma is voor ouderen het enige valpreventieprogramma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook echt goed werkt. Na het volgen van het programma is de kans op vallen met de helft verminderd en is de valangst zelfs met nog meer afgenomen! Dit betekent dat mensen minder in een isolement leven en beter kunnen omgaan met valgevaarlijke situaties.

Het Vallen Verleden Tijd programma is een groepstraining en bevat 3 onderdelen: een hindernisbaan, sport- en spelvormen en het leren van valtechnieken. Tijdens de hindernisbaan worden valgevaarlijke situaties uit het dagelijks leven nagebootst en geoefend onder veilige omstandigheden. Gedurende de training wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd . Tijdens sport en spelvormen wordt het veilig voortbewegen in een drukke omgeving geoefend. Omdat niet alle valpartijen voorkomen kunnen worden, worden valtechnieken aangeleerd met als doel val gerelateerde blessures te beperken.

De cursus wordt gegeven door fysiotherapeute Diana van Beek-Daams in samenwerking met een verpleegkundige. In het najaar wordt er een nieuwe cursus Valtraining gepland.


Voor meer informatie of inschrijving neem contact op via info@praktijkdommelen.nl of 040 2018269.
Er wordt getraind in groepen van maximaal 15 deelnemers. De training vind plaats in de gymzaal van de Martinusschool, Groenstraat 1 te Dommelen.

Wilt u een indruk krijgen van hoe de valtraining er uit ziet?
Kijk dan naar het volgende promotiefilmpje via deze link: https://youtu.be/-KFtyr1CvO4