De fysiotherapeut houdt zich bezig met de behandeling van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat van de mens.
Fysiotherapie voorkomt, verhelpt en vermindert lichamelijke klachten en zorgt dat het lichaam optimaal kan (blijven) bewegen.
Met pijnklachten of blessures aan bijvoorbeeld armen, benen, schouders of rug, met een (chronische) aandoening waarbij begeleiding nodig is bij beweegzorg of revalidatie na een operatie of een ongeval kunt u bij de fysiotherapeut terecht.

Het doel van de fysiotherapeutische behandeling kan veelzijdig zijn, van het verminderen van pijn, het verbeteren van functioneren van (deel)gebieden van het lichaam tot het optimaal functioneren binnen de grenzen van een chronische aandoening.
De fysiotherapeut zal in de eerste behandeling met een gesprek uw klacht in beeld brengen. Daarna zal hij/zij het lichaamsdeel waar u last van heeft onderzoeken en kijken welke invloed deze klacht of aandoening heeft op uw houding en de manier waarop u uw lichaam beweegt. Nadat de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij/zij met u het behandelplan.
De fysiotherapeutische behandeling zal aangepast worden aan uw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat u wilt bereiken.

In de meeste gevallen kunt u zonder doorverwijzing direct naar de fysiotherapeut en hoeft u niet eerst naar een (huis)arts. De fysiotherapeut is opgeleid om te kunnen bepalen of uw klacht in aanmerking komt voor behandeling, of dat een consult bij een huisarts nodig is. U moet hierbij dan denken aan zaken die met uw gezondheid te maken hebben, waarover de fysiotherapeut niet bevoegd is om te oordelen en welke een rol zouden kunnen spelen bij de fysiotherapeutische behandeling.

Voor sommige klachten of aandoeningen kan het nodig zijn om naar een gespecialiseerde fysiotherapeut te gaan.
Kijk welke specialisaties de fysiotherapeuten van Praktijk Dommelen hebben.