Heup- en knieartrose


Praktijk Dommelen neemt deel aan het GLA:D®: voorlichtings- en trainingsprogramma bij heup- en knieartrose.

Vaak wordt artrose beschreven als slijtage van het gewricht. In een gezond gewricht is er een goede balans tussen herstel en afbraak van
kraakbeencellen. Artrose ontstaat als er meer afbraak dan herstel van het gewricht plaatsvindt. Hierdoor kan de kraakbeenlaag verdunnen, losraken of zelfs verdwijnen, en kan bot-op-bot-contact ontstaan. Het kraakbeen dat weg is, kan helaas niet terug groeien. Het overgebleven kraakbeen heeft alsnog een bepaalde druk nodig voor vernieuwing van cellen om zo gezond als mogelijk te blijven. Om deze reden moet er een gezonde druk op het gewricht blijven komen om het zelfherstellende vermogen van het kraakbeen te bevorderen. Momenteel is er geen goede behandeling om kraakbeenvrlies tegen te gaan.

GLA:D® is een voorlichtings- en trainingsprogramma voor patiënten met heup- en knieartrose, dat is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Het programma bestaat uit 12 sessies gericht op klachtenvermindering en functieverbetering. Deze 12 sessies worden, onder voorwaarden, vergoed uit de basisverzekering. Om klachtenvermindering en functieverbetering te bereiken krijgt u oefeningen en voorlichting over hoe u kunt omgaan met de ziekte. Er worden speciale oefeningen gedaan om pijn te verlichten en de gewrichtsfunctie te versterken. Als de functie verbetert, is de volgende stap om actiever te worden. Deze lichamelijk activiteit bevordert gewichtsverlies en verbetert de algehele gezondheid. Dit zijn de eerste stappen voor mensen met artrose en moeten zo vroeg mogelijk worden gemaakt.

Wilt u meerinformatie over GLA:D® bij Praktijk Dommelen? Of wilt U zich aanmelden om deel te nemen?
Neem contact op via info@praktijkdommelen.nl, 040 2018269 of stuur een bericht via ons berichtenformulier.